Beton Test Çekici (Schmidt Çekici)

28-02-2023 15:18
Beton Test Çekici (Schmidt Çekici)



Schmidt Çekici Nedir?
Betonun mukavemetini ölçmek için kullanılan bir cihazdır. 
1950'lerde İsviçre Zürih'ten Ernst Schmidt tarafından geliştirilen Schmidt Çekici, beton dayanımını ölçmek için uluslararası kabul görmüş bir cihaz haline gelmiştir.


Schmidt Çekici Çalışma Prensibi
Schmidt çekicinin arkasındaki temel ilke, beton gibi bir malzemenin yüzeyine yapılan darbenin kuvvetini ölçmesi ve ardından bu kuvveti malzemenin basınç dayanımını hesaplamak için kullanmasıdır. Cihaz, malzemenin yüzeyine bir çekiçle vurarak, çekicin malzeme üzerindeki geri tepmesini kaydeder ve bu daha sonra malzemenin mukavemetini hesaplamak için bir formülde kullanılır.


Schmidt Çekici Nerelerde Kullanılır?
Schmidt Çekici, sahada en çok köprüler, duvarlar ve binalar gibi beton yapıların mukavemetini hızlı bir şekilde değerlendirmek için kullanılır.
Ayrıca mevcut beton yapıların durumunu ölçmek ve yeni dökülen betonun kalitesini değerlendirmek için de kullanılmaktadır.
Schmidt Çekici basit, kullanımı kolay, güvenilir ve doğru bir araçtır.
Aynı zamanda nispeten ucuzdur ve hem sahada hem de laboratuvarda kullanılabilir.


İki Çeşit Schmidt Çekici Bulunmaktadır
Schmidt çekiçleri darbe enerjilerine göre sınıflandırıldığında 2’ye ayrılmaktadır.
Bunlar; L ve N tipi çekiçlerdir. L tipi çekiçlerin darbe enerjisi 0,735 Nm’dir ve N tipi Schmidt çekicinin darbe enerjisi 2,207 Nm’dir.
Ancak laboratuvarda karot numuneleri üzerine sertlik deneyi yapılırken N tipi çekiç yerine L tipi çekiç kullanılmaktadır.


Kullanım Modellerine Göre Schmidt Çekiçleri İkiye Ayrılmaktadır
Basit Schmidt çekiçleri ve dijital Schmidt çekiçleridir. 

-Klasik çekiçler ilk Schmidt çekici türleridir ve ilk icat edildiklerinden bugüne aynı şekilde gelmişlerdir.
Sertlik değeri ölçülecek olan kayaç ya da beton numunesinin üzerine yerleştirilen çekiç numuneye bastırılarak göstergedeki geri sıçrama değeri okunur.

-Dijital Schmidt çekicinde değerler dijital olarak cihaz tarafından ölçülür ve göstergede gösterilir.
Dijital çekiçlerin diğer bir özelliği geri sıçrama katsayısı denilen ve yeni bir ölçüm sistemi olan bir parametreyi de geri sıçrama değeri ile birlikte verebilmesidir.
Bu yeni ölçüm sisteminin eski sisteme göre üstünlükleri bulunmaktadır. Bu üstünlüklerin bazıları:
* Elde edilen değer dijital olarak elde edilmektedir.
* Elde edilen değer vuruş açısından bağımsızdır. Klasik çekiçlerde vuruş açısı elde edilen değer açısından önemlidir. Tüm değerler düşey vuruş açısına göre düzeltilmektedir. Ancak geri sıçrama katsayısı hangi açıyla vurulduğundan bağımsızdır.
* Ölçüm aralığı klasik çekiçlerden daha fazladır. Bu sayede daha hassas ölçüm yapılabilmektedir. Schmidt çekici ile deney yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise deney yapılmadan önce çekicin kalibrasyon örsü kullanılarak kalibre olup olmadığının kontrol edilmesidir. Schmidt çekiçleri kullanıldıkça dinamik darbelere maruz kaldıklarından ötürü  kalibrasyon vidasının ayarı bozulabilmektedir. Bundan dolayı çekicin doğru değerler verip vermediğinin kontrolü yapılarak, değerlerin şaştığı belirlenirse çekicin ayarlarının yapılması gerekmektedir. 


 

   
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.